KOSGEB’in Destek Vereceği Programlar

Bu Makalede Yer Verilen Başlıklar Şunlardır.
- KOBİ Nedir?
- Hangi Durumlarda KOSGEB Desteklerinden Faydalanılabilir?
- KOSGEB Destek Programlarının Avantajları
- İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararası Destekleri
- KOBİ Finansman Destekleri
- Stratejik Ürün Destekleme Programı
- Ar-Ge ve İnovasyon Destekleme Programı
- Girişimciliği Geliştirme Destek Programı
- KOSGEB Destekleri İçin Eğitim Alınması Gereği
KOSGEB kısaltmasının açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığıdır. Adından da anlaşılacağı üzere KOSGEB, küçük ve orta ölçekli girişimlere ya da bu seviyede iş kurmak isteyenlere gerekli maddi desteği sağlamak üzere kurulmuştur. Verilen hizmet sayesinde hem girişimciler kolaylıkla iş kurup yürütebilmekte hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sanayide yerinin ve etkisinin artması ekonomiye tahmin edilenden fazla katkı sunar.
KOBİ Nedir?
KOSGEB’in destek programlarından faydalanabilmek için öncelikle mali ve yapısal özellikler açısından ilgili yönetmeliğe göre KOBİ sıfatını taşıyor olmak gerekir. Yönetmelikte düzenlenen mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerden birinin özelliklerinin bulunması şarttır. Bu özellikler şöyle sınıflandırılabilir.
- Mikro ölçekli işletmeler: Bu işletmelerde 10 kişiden daha az çalışan vardır. Yıllık net satış hasılatı da 3 Milyon Türk Lirasını geçmez.
- Küçük ölçekli işletmeler: Küçük ölçekli işletmelerde istihdam edilen personel sayısı en fazla 50 kişidir. Yıllık net satış hasılatı da 25 Milyon Türk Lirasını aşmaz.
- Orta ölçekli işletmeler: Orta ölçekli işletmeler, 250 kişiden daha az kişiyi istihdam eder. Yıllık net satış hasılatları da en faz 125 Milyon Türk Lirasıdır.
Bu kriterlerden birine uygun özellikleri taşıyan işletmelerin KOBİ olarak değerlendirilmesi için gerekli olan bir şart da özel sektörde bulunmasıdır. Bir kamu kurum ya da kuruluşu işletmenin %25’inden fazlasına sahipse KOBİ kapsamına girmez ve KOSGEB desteklerinden faydalanamaz.

KOSGEB’in Destek Vereceği Programlar
Hangi Durumlarda KOSGEB Desteklerinden Faydalanılabilir?
KOSGEB aşağıdaki kişi ve kuruluşlar için destek programları hazırlamaktadır:
- Yeni bir iş kurarak iş hayatına girmek isteyen ve maddi destek arayanlar,
- KOBİ özelliği taşıyan işletmesini geliştirmek için maddi desteğe ihtiyaç duyanlar,
- Halihazırda kurulmuş ve aktif çalışan işletmesine yeni makine veya teçhizat almak isteyenler,
- İşletmesine yeni personel almak isteyenler,
- İşletmesinde çalışan personele yapılan işle ilgili eğitim düzenlemek isteyenler,
- İşletmesinin reklamını ve tanıtımını yapmak isteyenler,
- Yurt dışı ya da yurt içi fuarlara katılarak işletmesinin ve ürünlerinin tanıtımını yapmak isteyenler,
- İnovasyon ve ar-ge projeleri üretmek ya da ürettiği projeleri başlatıp yürütmek isteyenler
Bu özellikleri taşıyan kişiler, KOSGEB’in destek vereceği programlar konusunda gerekli araştırmaları yaparak kendilerine uygun bir programa başvurabilir.
KOSGEB Destek Programlarının Avantajları
KOSGEB destek programları ile kişiler ve kuruluşlar şu imkanları elde edebilir:
- İş kurma şamasında kuruluş masraflarının önemli bir kısmı için maddi destek alınabilir ve sermaye problemine çözüm bulunur
- Girişimcilerin projeleri hayata geçirilebilir ve kamuoyuna sunulabilir
- İşsizlik problemine katkı sunacak yeni istihdam alanları açılır
- Kurulan ve geliştirilen işletmelerle, uygulamaya geçirilen projelerle ülke ekonomisine katkı sağlanır
- Girişimciler faizsiz kredi bulma imkanı bulur
- Kadınlara sağlanan pozitif ayrımcılık uygulamaları ile kadınların da ülke ekonomisine katılması, kendiişlerinin sahibi olması sağlanır.
İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararası Destekleri
Halihazırda kurulmuş olan işletmelerin gelişmesi, büyümesi ve uluslararası ölçeğe geçebilmesi için KOSGEB tarafından farklı başlıklar altında destek verilmektedir.
Bu başlıklardan bazıları şunlardır:
- İşletme Geliştirme Destek Programı: KOBİ’lerin gelişmesi, tanınması, markalaşması için verilen, miktarı 370 bin Türk Lirasına kadar çıkabilen desteklerdir.
- KOBİGEL Kobi Gelişim Destekleme Programı: KOBİ’lerin rekabet gücünün artması, verimlilik oranlarının yükselmesi, ülke ekonomisindeki payının çoğalması için verilen destektir. 300 bin Türk Lirası geri ödemesiz olarak hibe edilebilir, 700 bin Türk Lirasına kadar da faizsiz kredi sağlanır.
- İş Birliği Destek Programı: KOBİ’lerin güçlerini birleştirerek işlerini yürütmelerini ve üretim faaliyetlerini artırmalarını sağlamak için verilen kredilerdir. Uygun şartlar sağlandığı takdirde 10 Milyon Türk Lirasına kadar destek sağlanabilir.
- Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı: Ülkemizde üretilen teknolojik ürünlerin uluslararası piyasalarda pazarlanabilmesi için verilen destek programıdır. Üretimin ve teknolojik ihracatın artması, bu alanda KOBİ’lerin de payının yükselmesi için düzenlenir. Üst limit 60 bin ABD Dolarıdır.
- Yurtdışı Pazar Destek Programı: KOBİ’lerin yurt dışındaki pazarlara açılması, bu pazarlardaki payının artması, uluslararası rekabette güçlenmesi, ülkemizin ihracatının artması ve ekonominin güçlenmesi gibi amaçlar için sağlanan destek programıdır. 24 aylık bir süre içinde ödemeler yapılır. Bu desteğin miktarı 300 bin Türk Lirasına kadar çıkabilir.
KOSGEB programlarında bahsedilen miktarların hepsi üst limittir. İşletmenin kapasitesine, yapılan işin niteliğine göre verilecek destek daha düşük miktarlarda tutulabilir. Herhangi bir KOSGEB desteği başvurusu yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.
KOBİ Finansman Destekleri
KOBİ Finansman desteği iki şekilde verilmektedir. Bunlardan birincisi kredi faiz desteğidir ki KOBİ’lerin mali sorunlarını çözmek için 500 bin Türk Lirasına kadar çıkan bir destek programıdır. Diğeri de Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programıdır. Bu programda da üst limit 500 bin Türk Lirasıdır. KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılması, istihdam oluşması, yapılan işte ve üretilen ürünlerde kalitenin artması, ihracatın oranlarının yükselmesi gibi amaçlarla düzenlenir.
Stratejik Ürün Destekleme Programı
Bu program, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanıp yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı çerçevesinde yürütülmektedir. Türkiye ekonomisinin cari açığını düşürecek üretimler yapan, uluslararası piyasada katma değeri yüksek ürünleri ihraç eden KOBİ’lere verilebilir. Bu programla verilen destek, 6.000.000 Türk Lirasına kadar çıkabilir. Bu miktarın 1.800.000 Türk Lirası tamamen geri ödemesizdir. 4.200.000 Türk Lirası değerinde kısım için de faizsiz geri ödeme imkanı bulunur.
Ar-Ge ve İnovasyon Destekleme Programı
Bilim ve teknoloji alanında çalışan yeni fikir, ürün ya da hizmetler bularak geliştiren kişi ve kuruluşlar için hazırlanmış bir programdır. Yenilik içeren projenin bu iş için kurulmuş bir kurul tarafından incelenmesi ve kabul edilmesi gerekir. Eğer işletme henüz kuruluş aşamasındaysa projenin kabulü için kuruluş işlemlerinin tamamlanması gerekir.
Projenin kabulü halinde girişimcilere herhangi bir kullanım bedeli istenmeksizin iş yeri tahsis edilir. Bu imkan yoksa kira desteği verilir. Projenin yürütülmesi için gerekli olacak makina ve teçhizatlar sağlanır. Yine yazılım ve çalışacak personel giderleri için de destek sağlanır. Projenin yürütülme aşamasında da üretilen ürün ve hizmetin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda tanıtılması ve geliştirilmesi için geri ödemesiz hibe desteği sağlanır. Onaylanan projelere verilen maddi yardım 750 bin Türk Lirasına kadar çıkabilir.

Kobi Nedir
Girişimciliği Geliştirme Destek Programı
Yeni bir iş kurmak isteyen girişimcilerin kuruluş aşamalarında maddi problemlerine katkı sağlamak, işi yapma ve yürütme becerileri kazandırmak, değerli projelerin hayata geçirilmesini ve ekonomiye katkı sunmasına destek vermek, KOBİ’ler arasında iş birliğini artırmak gibi amaçlarla yürütülen programdır. Yeni işletmelerin kurulması ve devamlılık için gerekli özelliklerin kazandırılması hedeflenir.
Bu programda verilen desteğin üst limiti geleneksel girişimciler için 60 bin Türk Lirası, ileri girişimciler içinse 360 bin Türk Lirasıdır. Geleneksel girişimci programı, yeni kurulan işletmelerin piyasada tutunabilmeleri için verilen destekleri kapsar. İleri girişimci programında ise yenilikçi, teknolojik ve dijital donanımlarını üretim için kullanabilen girişimciler desteklenir.
KOSGEB Destekleri İçin Eğitim Alınması Gereği
KOSGEB, uyguladığı programlar çerçevesinde destek verilecek girişimcilerin aldıkları desteği doğru kullanabileceklerini bilmek ister. Bu nedenle hemen hemen her destek öncesi gerekli eğitimlerin tamamlanması gerekir. Bu eğitimlerin zamanı ve yeri girişimciye bildirilir. Eğitimin online olması da mümkündür. Eğitimler başarıyla tamamlandıktan sonra kredi ve hibelerin doğru şekilde kullanılacağından emin olunmuş olur ve destek programı başlatılır.